D-kracht®

Het inzetten van D-kracht® stimuleert de verbeelding, vernieuwing en creativiteit bij betrokkenen: basis om te komen tot effectief samenwerken, succesvol innoveren, doelen realiseren. D-kracht® omvat vijf vaardigheden die van belang zijn om in te zetten. Tijdens zijn afscheidssymposium bij Rijnstad lichtte Han Rottink een tip van de sluier op, zodat zichtbaar het door hem ontwikkelde D-kracht® model integraal ingezet werkt. Zoals gezegd gaat het om vijf vaardigheden: denkkracht; droomkracht; daadkracht; deelkracht en durfkracht.

 

Denkkracht
Wij mensen kunnen denken. Tussen de oren zit een enorme hoeveelheid materiaal. Dankzij de beschikking over woorden en taal, over kennis en feiten, over beelden. We kunnen luisteren naar anderen, een situatie analyseren, verbanden leggen en plannen maken. Onze nieuwsgierigheid vergroot de informatie die we willekeurig verzamelen en die ons op onverwachte momenten van pas komt. Denken helpt ons te overleven, consequenties te overzien en daarop doortastend te handelen.

denkkracht

Droomkracht
Maar met alleen denken ben je er niet. Miljarden neuronen verbinden zich in onze hersenen tot beelden en informatie. Ze zorgen ervoor dat de informatie die bij ons binnen komt geordend wordt tot terugkerende patronen. Handig voor dagelijkse handelingen, en voor de werking van onze lichaamsfunctie. Neuronen kennen geen oordeel en kunnen uiteenlopende indrukken en feiten tot verrassende ideeën koppelen. In onze dromen krijgen we veel ongebruikelijke beelden op ons netvlies, en juist die zijn interessant als bron van inspiratie. Dromen over oplossingen, over de toekomst, over een ideale situatie.

droomkracht

Daadkracht
Leuke oplossingen bedenken oké. Wat doe je ermee voordat de droom vervaagt? Daadkracht brengt een mix van doorzettingsvermogen en actie. Plannen maken en nadenken over de gevolgen, experimenteren met het risico op fouten vraagt om doorzetten. Uitvoeren vereist een actieve houding, lichamelijke inspanning en een goede mentale voorbereiding. Pas wanneer je iets uitvoert krijg je feedback en weet je of je plan succesvol resultaat geeft of bijstelling verlangt.

Daadkracht

Deelkracht
Gelukkig leven we niet alleen op de wereld. Om ons heen verzamelen zich allerlei mensen, die je steunen, ondervragen, aanvallen. Delen betekent dat je samenwerkt, middelen en informatie deelt, en samen tot oplossingen komt. Maar delen betekent ook communiceren en de boodschap overbrengen. De juiste woorden, intonatie en het enthousiasmeren van de anderen bepaalt het succes van je idee en de uitvoering.

deelkracht

Durfkracht
Je weet het zeker: bij het ontwaken spring je uit je bed, want vandaag ga je er voor. Nu krijg je de kans om jouw idee te laten zien. Je barst van de energie en het zelfvertrouwen en dan …… stop je. Want het voelt wel eng, zo’n zaal vol kritische luisteraars. Alle voorbereidingen en plannen komen samen in onze durfkracht. Tijd om alles uit te proberen, in het echt. En dat gaat moeilijk en blijkt nog spannender.

Durfkracht_Peter Jansen

Het op een integrale manier inzetten van deze vaardigheden vormt de basis om tot succes te komen bij mens en organisatie. De elementen van D-kracht® zijn los van elkaar in te zetten maar de kracht zit uiteraard in het integraal toepassen van alle VIJF, en dan kan het op individueel-, groeps- en organisatieniveau tot grote prestaties leiden.

Heeft u een vraag? Neem dan contact op.

Contact

Laatste nieuws

Teamcoaching bij de HAN

In verband met het uitvallen van de trainster bij de opleiding Teamcoaching bij de HAN neemt Han deze taken waar. Fijn dat ik deze klus mag oppakken, een opleiding die […]

Lees meer