ACT-trainer

Geplaatst op

Onlangs voltooide ik de basisopleiding tot ACT trainer.  ACT (als één woord) staat voor Acceptance Commitment Therapy. Het is een nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20e eeuw is ontwikkeld door o.a. de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. In ACT wordt mensen geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Dit impliceert een acceptatiegerichte houding ten opzichte van deze emoties en gedachten. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven. Bij ACT hebben we het over een zestal zuilen die allen oefeningen en metaforen bevatten om tot meer psychologische flexibiliteit te komen. Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven, en ben je sneller geneigd om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.

Maar wat zijn nu die zes zuilen. In het kort noem ik ze hier, binnenkort behandel ik ze stuk voor stuk. Het gaat om Mindfulness (hoe kom en blijf ik in contact met het hier en nu); Acceptatie (het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden); Defusie (loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken); Zelf als context (een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren); Waarden (ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven); Toegewijde actie (dingen/handelingen gaan ondernemen op basis van je eigen waarden).

ACT is een methode die te gebruiken is bij coaching en mediation, maar ook zijn er al toolkits om ACT in te zetten bij loopbaanoriëntatie en in revalidatiecentra. Maar over ACT en en een van haar zuilen een volgende keer. Heb je al eerder belangstelling maak dan gebruik van het contactadres om een verbinding met mij te maken.

Heeft u een vraag? Neem dan contact op.

Contact

Laatste nieuws

Teamcoaching bij de HAN

In verband met het uitvallen van de trainster bij de opleiding Teamcoaching bij de HAN neemt Han deze taken waar. Fijn dat ik deze klus mag oppakken, een opleiding die […]

Lees meer